OHM PROIECT BLOG

HIDRANTI DE INCENDIU EXTERIORI

INSTALATII DE STINGERE A INCENDIILOR CU HIDRANTI EXTERIORI

Retelele de distributie a apei din locatitati sunt dotate cu hidranti exteriori. Ii puteti observa pe strazi amplasati in deosebi pe trotuare, protejati uneori cu cadre metalice de culoare rosie. Acest necesar de apa pentru stingerea incendiilor poate fi extins printr-o retea separata de hidranti cu rezerva de apa proprie.

Constructiile ce necesita protejarea cu Hidranti exteriori sunt : Halele de productie, cladirile inalte si foarte inalte, centrele comerciale, parcarile supraetajate si subterane, parcurile industriale, etc.

Avand in vedere ca acesti hidranti sunt amplasati in exteriori exista riscul de inghet. In functie de zona geografia se alege adancimea de ingropare. Aceasta poate fi : 1 m , 1.25, 1.50 m . Hidrantii exteriori sunt pravazuti cu sisteme de golire. Aceste sisteme golesc apa dupa inchiderea hidrantului exterior pentru a preveni inghetul si distrugerea acestuia.

Materialul din care sunt cofectionati Hidrantii exteriori este fonta ductila vopsita in camp electrostatic. Culoare lor este de obicei rosie sau albastra.

Este recomandata alimentarea sistemelor de Hidranti exteriori din doua surse de apa pentru a nu intampina probleme in stingerea incendiilor.

Hidrantii exteriori de incendiu se impart in doua categorii:

  1. Hidranti subterani. Ei se amplaseaza la nivelul solului si sunt protejati de o cutie de protectie din material dur. Racordarea lor la reteaua de apa se face cu ajutorul unui cot cu picior. Diametrele nominale sunt : DN 65 DN 80 si DN 100.
  2. Hidranti supraterani. Ei se amplaseaza la suprafata, fiind protejati cu un cadru metalic impotriva ruperii sau au sisteme antieruptie. Racordarea lor la relele de apa se face cu ajutorul unui cot cu picior. Diametrele nominale sunt : DN 80, DN 100 si DN 150.

Alegerea tipului, diametrelor si amplasarea hidrantilor se face de catre proiectant in functie de clasa de risc in care se incadreaza constructiile. Acestea sunt specificate in memoriul tehnic al instalatiei.

Schema de principiu a unei instalatii de stingere cu hidranti interiori este formata din :
– Grup de pompare
– Inel hidranti
– Hidranti exteriori
– Rezerva de apa

Hidrantii exteriori de incendiu se vor marca corespunzator pentru a putea fi usor de identificat in cazul in care sunt acoperiti cu zapada. Ei nu se vor monta la mai putin de cinci metrii de constructie.

Verificarea instalatiei de Hidranti interiori se recomanda a se efectua cel putin semestrial conform normativului P118/2/2013.

HIDRANTII PORTATIVI

Acest timp de hidrant este folosit la racordarea autospecialelor la hidrantii subterani. Hidrantul portativ are diametrul nominal DN 80 sau DN 100 . El poate avea una sau doua iesiri C, B  sau A in functie de necesitati. Acesta este prezent in dotarea autospecialelor sau a remizelor de pompieri. Dupa folosire acesta se decupleaza de la hidrantul subteran.


   INFO: articol preluat integral
   SURSA: www.stingshop.ro
   FOTO: www.unsplash.com