O locuinta in care s-au realizat procesele de termoizolatie, se va bucura de o reducere a consumului de energie, dar si de o economisire la facturile de utilitati.
O dezbatere care aprinde spiritele in lumea izolatiei este „ce sa alegem, vata minerala sau polistirenul?”. Inainte de a vorbi despre argumentele pro si contra pentru fiecare material in parte, sa facem cunostiinta cu cele doua reprezentate.
Mai intai, sa precizam ce este vata minerala, care se afla in coltul din dreapta al ringului. Vata minerala este de doua tipuri, vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica.
Poate cel mai folosit material pentru termoizolatie din lume este vata minerala de sticla, ce reprezinta o tesatura de fibre de sticla, care folosindu-se de ajutorul unui liant organic, poate tine fibrele legate unele de celelalte. Acest material este elastic si flexibil.
Vata minerala de sticla asigura atat izolatia termica, cat si izolatia acustica. Cum? Specialistii precizeaza ca intre fibre se formeaza un fel de camere de aer, ce au capacitatea de a impiedica transferul termic si fonic. Aceasta se fosloseste intotdeauna la interior. Vata minerala bazaltica este un produs rigid si se foloseste in general la exterior, pentru termoizolarea fatadei.
In coltul din stanga intra polistirenul, care poate fi expandat (EPS) sau extrudat (XPS). Polistirenul este un material polimeric, slab transparent, amorf sau partial cristalin si termic prelucrabil.
Polistirenul expandat (prescurtat EPS) – se poate achizitiona in varianta alb sau grafitat. De cele mai multe ori, acest material este folosit cu incredere in termoizolarea fatadelor sau acoperisurilor, atat la interior, cat si la exterior. Acest polistiren expandat este bine tolerat de piele si nu aduce nici un fel de repercusiune starii noastre desanatate. Avand in vedere acest aspect, EPS-ul se foloseste pentru termoizolarea unor institutii importante, precum spitalele sau gradinitele.
Polistirenul extrudat (prescurtat XPS) – are capacitatea de a oferi o termoizolatie eficienta de la subsol pana la acoperis, mai ales in zonele unde exista incarcari mecanice extreme, dar si un grad mare de umiditate. Este utilizat cu succes mai ales in operatiunea de termoizolatie a peretilor de subsol, in incaperi umede, la socluri, terase, plansee etc.
A venit momentul sa prezentam cateva comparatii intre vata minerala si polistiren.
In primul rand, polistirenul este usor inflamabil, pe cand vata minerala este ignifuga (acest lucru inseamna ca nu arde si nu intretine arderea). in plus, vata minerala se bucura de o clasificare A1 de comportament la incendii, conform Clasificarii Europene.
La polul opus, exista voci in domeniul constructii care afirma ca polistirenul nu respecta sau nu intruneste standardul setat la nivel european, din acest motiv contesta calitatea sa.
In plus, desi se mai spune ca polistirenul rezista destul de bine la flacari, din pacate cand se ajunge la o anumita temperatura, acest material se poate aprinde si totodata, atunci cand arde emana un fum extrem de toxic pentru sanatatea noastra.
Asadar, pentru a va feri din calea focului, vata minerala este castigatoarea la aceasta categorie.
Al doilea criteriu care trebuie luat in calcul tine de pereti. Polistirenul pierde din nou teren aici, pentru ca nu permite peretilor sa „respire”, existand asfel un risc mai crescut de aparitie a igrasiei si mucegaiului.
INFO: articol preluat integral
SURSA: www.izolatiacasei.ro
FOTO: www.pexels.com