Alegerea surselor de lumina potrivite pentru locuinta sau birou trebuie sa porneasca de la urmatoarele doua recomandari: atunci cand redecoram, corpurile de iluminat se afla pe lista prioritatilor, inainte de achizitionarea vopselelor si a mobilierului; iar cantitatea de lumina, exprimata in wati sau lumeni, nu este singura informatie importanta inscrisa pe eticheta unui bec – gradele Kelvin sunt un detaliu cu care va trebui sa ne familiarizam.
Sa explicam putin lucrurile: ca sa putem vorbi despre becuri sanatoase, lumina buna pentru citit sau scris, lumina calda sau rece, este necesar sa avem cateva cunostinte despre temperatura de culoare, masurata in grade Kelvin.
CE ESTE TEMPERATURA DE CULOARE
Incalzirea unui bec aprins trece prin diferite grade de temperatura, inainte de a ajunge la o temperatura inalta (bec incins): filamentul este colorat, mai intai, in rosu; devine apoi galben si ulterior, alb, iar in momentul in care se ajunge la o temperatura ridicata, capata tonuri de albastru, fiecare dintre aceste frecvente de lumina influentand diferit atmosfera din camera, dar si organismul.
Contrar a ceea ce am putea crede, lumina calda, apropiata de galben, este determinata de temperaturile joase. Pe masura ce creste temperatura, lumina devine tot mai rece si mai potrivita pentru spatiile de lucru, ca birourile sau bucataria, unde face vizibile detaliile si contrastele. De exemplu, lumina galben-portocalie a lumanarilor atinge 1800 grade Kelvin, in timp ce in cazul becurilor, putem vorbi despre lumina calda la valorile de 2500-2700 grade Kelvin. De la temperatura de 3500 grade in sus (pana la 6000-6500 grade), avem deja lumina rece.
CE NU STIAI DESPRE LUMINA NATURALA
Cu toate ca lumina alba rece evidentiaza detaliile, nu oboseste vederea si este preferata in birouri, holuri, spatii comerciale, dar si in baie si bucatarie, ceea ce numim “lumina buna pentru ochi” este mai degraba lumina naturala, cu o temperatura de culoare precisa si pe care unele becuri reusesc o imite. O lampa in interiorul careia am instalat un bec de 5600 grade Kelvin (temperatura de culoare a soarelui) creeaza lumina naturala si este alegerea ideala pentru zona din locuinta pe care o rezervam cititului sau scrisului.
CE ALEGEM: LUMINA CALDA SAU RECE
Am aflat cum putem identifica becurile care produc lumina calda, rece sau neutra, in functie de gradele Kelvin inscrise pe eticheta. Ce facem mai departe? Iata cateva recomandari care ajuta in alegerea luminii ideale pentru fiecare incapere:
Lumina alba calda este potrivita pentru dormitor, living sau sufragerie, unde creeaza o atmosfera intima si primitoare; este o alegere frecventa pentru locuinte;
Lumina alba rece este recomandata in baie, bucatarie, birou si alte zone de lucru, unde stimuleza concentrarea si ajuta ochiul sa observe detaliile si culorile; este de preferat sa evitam, insa, o lumina foarte rece si puternica, care poate provoca disconfort vizual;
Designerii si decoratorii ne sfatuiesc sa alegem sursele de lumina inainte sa zugravim, aceasta deoarece lumina rece sau calda poate influenta culoarea finala a peretilor – de exemplu, in lumina calda, vopseaua alba va capata o tenta de galben; ca albul sa ramana alb, avem nevoie de un bec cu temperatura de aproximativ 3000 grade Kelvin.
UN SINGUR BEC PENTRU TOATE CULORILE SI TEMPERATURILE
Lucrurile devin insa mult mai simple, daca alegem becuri smart, cu LED, in locul solutiei clasice reprezentate de becurile incandescente si chiar si in locul becurilor economice.
Unele becuri cu tehnologie LED pot emite o varietate de culori si permit reglarea temperaturii de culoare, de la cald, la rece, fara sa mai trebuiasca sa cautam becuri cu diferite valori Kelvin. Datorita acestei flexibilitati, care ne permite sa obtinem usor o lumina potrivita pentru citit, dar si pentru ca nu folosesc gaz, ca cele economice, ledurile pot fi considerate cele mai sanatoase becuri. Au, in acelasi timp, avantajul unei durate de viata indelungate, care justifica in mare parte investitia.
Exemple privind temperatura de culoare pentru diverse surse de lumina
INFO: articol preluat integral
SURSA: www.lighting.philips.ro
FOTO: www.pexels.com