OHM PROIECT BLOG

PANOURI RADIANTE CU INFRAROSU

Panourile sunt radiante (emit radiatii termice in spectrul infrarosu) daca cel putin 50% din energia electrica consumata este transformata/ redata spatiului sub forma de energie termica radianta.

Partile componente, inclusiv suprafata activa a unui panou radiant nu ar trebuie sa depaseasca temperatura de 800C, numai in cazuri speciale – pana la 1200C – pentru panourile montate la inaltime mare sau in locuri neaccesibile privind riscul atingerii lor de catre persoane sau in incaperi cu risc ridicat de incendiu.

Pentru panouri radiante montate in locuinte pe tavan se accepta o temperatura maxima de 65-700C, iar pentru cele montate pe pereti, la care riscul/ posibilitatea atingerii lor este foarte mare – inclusiv de catre copii – temperatura maxima nu trebuie sa depaseasca 35-400C.

ATENTIE!

Daca pentru incalzirea unei locuinte se folosesc numai panouri radiante infrarosu (electrice!), costul lunar cu incalzirea pentru acelasi confort: temperatura de 20-220C si umiditate de 70-75%, este mult mai mare decat incalzirea cu o centrala termica pe lemne sau gaz!

AVANTAJE

– Costurile cu achizitia si montarea panourilor radiante sunt mult mai mici in comparatie cu instalarea unui sistem clasic de incalzire cu centrala termica si radiatoare (calarifere). Punerea in functiune a panourilor radiante se face intr-un timp relativ scurt, 2-3 ore si nu necesita lucrari complexe de constructii, instalatii, etc.

– Daca nu aveti contraindicatii medicale, incalzirea cu panouri radiante infrarosii poate avea efecte benefice asupra corpului uman: stimuleaza circulatia sangelui – hipotensivi, nu exista miscare/ circulatie de aer in camera, deci nici miscare de praf, mirosuri, nu se usuca aerul: astm bronsic sau afectiuni reumatice severe.

– Sunt recomandate in special pentru incaperi/ spatii cu inaltime mare >4-6m, acolo unde incalzirea cu surse conventionale/ clasice nu este eficienta deoarece s-ar incalzi inutil un volum foarte mare de aer, implicit cu costuri ridicate.

– Incalzirea cu panouri radiante infrarosu este sigura atat in ceea ce priveste securitatea si sanatatea persoanelor cat si a sigurantei si stabilitatii in functionare: nu lucreaza cu lichide sau abur sub presiune, risc scazut la incendiu si nu polueaza.

– Au o durata de viata de 10-15 ani si nu necesita intretinere speciala.

– Instalarea de panouri radiante nu este supusa/ limitata de existenta unor prescriptii tehnice legislative deci nu sunt necesare/ oligatorii avize sau autorizatii iar montajul poate fi facut chiar de catre beneficiar fara a fi nevoie de experienta in instalarea de sisteme si instalatii termice.

– Sunt ecologice: nu degaja fum, noxe, CO, etc.

DEZAVANTAJE

– Un panou radiant nu incalzeste aerul! Incalzesta numai mobila, pardoseala sau persoanele din spatiul respectiv, dar numai suprafetele pe care “le vede” panoul radiant. Ca o comparatie – poate nefericita – e ca atunci cand stam cu prietenii intr-o seara racoroasa in jurul unui foc si acesta ne incalzeste… numai fata! fiind nevoiti de cele mai multe ori sa ne intoarcem… si cu spatele la foc!

– La incalzirea cu panouri radiante intr-o locuinta obisnuita (2,5 – 2,8 m inaltime) nu se face economie la… factura de energie electrica: pentru 1 Kw termic se consuma…cel putin! 1 Kw electric !Panourile radiante se preteaza mult mai bine in incaperi/ spatii comerciale, hale de productie cu inaltime mare ( 4-6m).

– Nu optati pentru incalzire cu panouri radiante daca nu aveti in casa si o instalatia clasica de incalzire cu … calorifere! Un panou radiant incalzeste numai ce vede ! astfel ca tavanul sau peretele din spatele lui – pe care este montat – ramane rece si la “-200C afara, acesta nu numai ca ramane rece si o sa faca igrasie dar o sa si inghete aproape instantaneu.

– Datorita puterii reduse – cele mai multe panouri radiante au 300-500W se preteaza numai pentru incalzirea spatiilor mici de pana la 4m2 pentru fiecare panou, astfel ca un singur panou este eficient doar intr-o baie, bucatarie sau hol de acces. Pentru un salon de apartament de 5 x 4m = 20m2, fiind necesare pana la 4!!! panouri radiante infrarosu.

– Nu cereti de la panouri radiante de 300W sa va incalzeasca o camera asa cum o face un radiator electric de 2.000W.

– Inertie termica – practic inexistenta. Un calorifer ramane cald 30-40 min. dupa oprirea centralei, pardoseala incalzita ramane calda 2-4-6 ore, spre deosebire de panouri radiante care se racesc instantaneu dupa ce au fost oprite/ decuplate.

– Daca pentru incalzirea unei locuinte se folosesc numai panouri radiante infrarosu (electrice !), costul lunar cu incalzirea pentru acelasi confort, este mai mare decat incalzirea cu o centrala termica pe gaz!


   INFO: articol preluat integral
   SURSA: www.cheso.ro
   FOTO: www.pexels.com